.

wtorek, 25 czerwca 2013

Twarogowe placuszki

Nasze ulubione placuszki twarogowe. Podaję je z cukrem pudrem, dżemami lub z ostatnio odkrytą żurawiną staropolską. Są pyszne.


Składniki:
  • 750 g twaróg półtłusty
  • 2 szt jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 3-5 łyżek mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
 
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do twarogu, jajka, cukier, budyń w proszku, esencję waniliową i zagnieść. Na koniec dodawać stopniowo mąkę pszenną do uzyskania masy z której możemy uformować placuszki. Ilość mąki jest zależna tego jak mokry mamy twaróg. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, formujemy placki, obtaczamy w mące. Strzepujemy nadmiar mąki i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dwóch stron na złoto. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem itp. Ja podałam z żurawiną staropolską. Placuszki lepiej smakują przestudzone. 


12 komentarzy:

  1. wyglądają rewelacyjnie :) idealne na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej Kasiu na śniadanie idealne.

      Usuń
    2. i nie tylko można je jeść cały dzionek

      Usuń
    3. Iza masz rację,nawet na kolację,jeśli zostaną z śniadania.

      Usuń
  2. Jakie piękne placuszki, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie placuszki to ja bym mogła wcinać bez końca :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta żurawina mnie tam kusi w tle. Bardzo mi się podoba do placuszków. Pakuj jednego i wysyłaj do mnie. Transfer wymienny ja ci gofra ślę :-) ha ha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysłane,,,ale ja gofra nie dostałam.

      Usuń
  5. niezwykle smacznie podane.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! Pieknie podane:) Nominowałąm Twojego bloga do Liebster Award,zapraszam do zabawy,szczegóły u mnie http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń