.

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Surówka z sałaty lodowej

Od firmy Jamar otrzymałam paczkę z octami i gadżetami. Za którą bardzo dziękuję. Takich kolorowych octów brakowało w mojej kuchni. Dzięki nim będę doprawiać i marynować dania a także mam w planach zrobić przetwory na zimę. Ocet winny 6% z czerwonego wina dodałam do surówki z sałaty lodowej i było pysznie.




Składniki:

  • 1 szt sałata lodowa
  • 1 szt papryka czerwona
  • 2 szt pomidory malinówki
  • 2 szt ogórka zielonego gruntowego
  • 5 szt rzodkiewek
  • 100 g jasnych winogron
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól, pieprz kolorowy, oliwa z oliwek,
  •  ocet winny z czerwonego wina Jamar
Przygotowanie:

Sałatę lodową porwać na kawałki. Ogórki i rzodkiewki obrać z skórki pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kosteczkę. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Winogrona umyć ,jeśli są duże pokroić w mniejsze kawałki i pozbawić ziarenek. Wszystko razem wymieszać i odłożyć na 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić oliwą i octem winnym dodać zieloną pietruszkę, wymieszać. Jeśli lubimy surówki bardziej na słodko możemy doprawić cukrem, ja nie dodawałam ponieważ wystarczyła słodycz winogron. 



6 komentarzy:

  1. Fajny ten dodatek winogron!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często dodaję winogrona wtedy mam naturalną słodycz.

      Usuń
  2. Winogrona? Hm... To moze byc ciekawe. A salaty lodowej nie jadlam juz wieki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe połączenie smaków:) pysznie zdrowo i kolorowo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna surówka :) i piękną paczuszkę dostałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekka i pyszna,bardzo takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń