wtorek, 13 sierpnia 2013

Drożdżówki odrywane z borówkami

Pyszne i pachnące drożdżówki do odrywania na oleju rzepakowym Rapso,  Nadzienie z borówek amerykańskich.  Na górze pyszna i chrupiąca kruszonka z mielonych orzechów BackMit. Zapraszam.






Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki maślanki
  • 4 łyżki cukru
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 50 ml oleju rzepakowego Rapso
  • sól szczypta
  • Kruszonka
  • 100 g orzechy włoskie tarte BackMit
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 70 g zimnego masła
  • Nadzienie
  • 300 g borówki amerykańskie
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 mniejsze jajko do posmarowania
Przygotowanie:
 
Mleko podgrzać wlać do naczynia dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i wymieszać. Odłożyć do poruszania się drożdży. Do zaczynu przesiać mąkę dodać maślankę, resztę cukru, jajko, esencję waniliową , olej, sól i zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta uformować wałek podzielić na 12 części. Z każdej części uformować rękami placek, nałożyć na środek po łyżce borówki amerykańskiej, dokładnie zlepić, uformować kulkę i ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do podrośnięcia. Drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem a na górę pokruszyć orzechową kruszonkę. Piec około 20 min w 180 st. 

 Kruszonka; zimne masło,mąkę,orzechy i cukier zagnieść.
 Nadzienie;borówki wymieszać z mąką i cukrem. 



20 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I u mnie podobne drożdżóweczki były :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajne! wyglądają idealnie :) aż ślinka pociekła.... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Normalnie czuję ich zapach... Wyglądają przepysznie!! :)

    Nie wiem czy mój poprzedni komentarz się dodał (wyskoczył błąd), dlatego napiszę jeszcze raz. W razie konieczności proszę usunąć jeden ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tylko jeden komentarz,więc zostaje. Zapach czujesz to teraz musisz zrobić żeby poczuć smak.

      Usuń
  5. wyglądają niezwykle smakowicie :) i ta orzechowa kruszonka ... pyszna!!

    OdpowiedzUsuń
  6. moje kochane ciasto drożdżowe, jedynek które zjem zawsze, a to wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedną odrywam dla siebie. Koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Alinko, zabieram 2 na śniadanko. bo wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. moja ulubiona kruszonka, właśnie z orzechów tartych :)
    bułeczki wyglądają wprost przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietne sa!:) Uwielbiam takie buleczki!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Alu wyglądają cudnie;) Z borówkami muszą być przepyszne... Ja też dziś testuję orzechy:) Pozdrawiam serdecznie! Magda

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za miłe komentarze,bułeczki smaczne więc zachęcam Was do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają super, smakują pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A tych drozdzowek to zazdroszcze:)

    OdpowiedzUsuń