Składniki:
- 0,5 szk cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 szk mleka
- 3 żółtka
- laska wanilii
- sól szczypta
- 200 ml kremówki
- 250 g borówki amerykańskiej
- 3-4 łyżki cukru
- 150 g ciasteczka owsiane
Do garnka wsypać cukier, mąkę kukurydzianą, szczyptę soli, wyskrobane ziarenka z laski wanilii wlać mleko i całość wymieszać. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ubić żółtka, dodać 2 łyżki gorącej masy energicznie wymieszać i wlać do pozostałej masy. Masę mieszając gotować około 2 minuty. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i odłożyć do wystudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać porcjami do masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasteczka maślane zmiksować w blenderze. Borówki podsmażyć z cukrem i wystudzić. Do szklanek dajemy warstwowo ciastka owsiane, krem oraz smażone borówki. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
wygląda przepysznie :> akurat mam kukurydzianą w domu i borówki więc wypróbuje :D
OdpowiedzUsuńAle apetyczny deserek:)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące. Pięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńpiękny deser, bardzo ładne łyżeczki :D
OdpowiedzUsuńcudny deserek, oj zjadłabym taki
OdpowiedzUsuńslicznie podane i na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńAlinko, ale cuda :)
OdpowiedzUsuń