Składniki:
- Kruche ciasto
- 25 dkg mąki pszennej
- 5 dkg kokosu Kresto
- 20 dkg masła
- 10 dkg cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sól szczypta
- Krem
- 250 ml zimnej kremówki
- 160 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- maliny
- jeżyny
- borówki
- banan
- brzoskwinia
- kiwi
- winogrona ciemne
- 2 szt polewa do tortów bezbarwna
Kruche ciasto; na stolnicę przesiać mąkę zrobić dołek wbić jajko, dodać cukry, śmietanę i zimne masło. Posiekać nożem a następnie w miarę szybko zagnieść ciasto i uformować kulkę. Ciasto włożyć do woreczka i schładzać przez godzinę w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wylepić wysmarowane i wysypane foremki do tartaletek. Upiec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 15 min. Wyjąć i ostudzić.
Krem: serek przełożyć do miski i rozmieszać, zimną kremówkę ubić na sztywno i dodawać po łyżce do serka delikatnie mieszając. Na koniec wlać rozpuszczoną w 1/4 szklance letnią żelatynę, wymieszać. Na zimne ciasto wyłożyć krem. Włożyć na 15 min do lodówki do zastygnięcia. Ułożyć owoce i polać polewą do tortów. Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Możemy użyć dowolnych owoców.
smakowicie wyglądają,pyszności a taki krem to ja też lubię
OdpowiedzUsuńJak krem lubisz to i tarty Ci będą smakować.
Usuńwyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję,cieszę się że się spodobały.
UsuńCudne;) Chyba się jedną poczęstuję:):)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować. :)
UsuńPrzepiękne! Wyglądają jak takie małe dzieła sztuki zapakowane w folię, bo tak ładnie błyszczą:)
OdpowiedzUsuńCiekawe porównanie do folii.W sumie jak by się przyjrzeć masz trochę racji. :)
Usuńsuper wyglądają i mają moje ulubione składniki :) Alu rewelacja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję latem przy świeżych owocach to łatwiej je zrobić.
Usuńśliczne, tylko mi narobiłaś apetytu
OdpowiedzUsuńTo się cieszę ,masz okazję coś upiec.
UsuńPrzepiękne! Uwielbiam takie małe cudeńka!
OdpowiedzUsuńDziękuję,ja też lubię takie małe "na raz".
Usuńale śliczności nam przygotowałaś ;) wyglądają bardzo smacznie ;) biorę kilka na jutro do kawki ;)
OdpowiedzUsuńKasiu, zabieraj.
OdpowiedzUsuńWyglądają kapitalnie! Ale polewa do tortów bezbarwna? Pierwszy raz słyszę... Jaką to ma konsystencję? Wygląda jak galaretka.
OdpowiedzUsuńKasiu polewa to jak bezbarwna galaretka, ale słodka.
UsuńZnakomite,chetnie bym jedna porwala:)
OdpowiedzUsuńJak nie patrzę to porywaj.:)
Usuńja porywam ale przepis .Nie wiem czy wyjdą tak jak Twoje ale nie mogę się oprzeć pokusie
OdpowiedzUsuńPo zrobieniu czekam na opinię.
Usuńwspaniałe!!
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i naprawdę są super!!Bezbarwną polewę zastąpiłam galaretką i też są świetne.Jeszcze raz polecam
OdpowiedzUsuńWypróbowałam i Bardzo polecam! Rewelacyjne !
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam robic, chodzą się. Zamiast polewy użyłam zwykłej galaretki bo nigdzie nie mogłam dostać. Co do proporcji, spodów wyszło 15 a kremu starczyło tylko na 12. Może moja wina bo nie żałowałam :-). Świetny przepis, polecam
OdpowiedzUsuń