środa, 7 sierpnia 2013

"Smakując Toskanię" - recenzja


http://www.kuchniaplus.pl/img/kuchnioteka/aktualnosci-kulinarne/2013/smakujac-toskanie.jpg
 "Smakując Toskanię" autorstwa Beth Elon to apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach, której szlak wyznaczają nie tylko doznania smakowe. Czytając tę opowieść, przeniesiemy  się myślami i wspomnieniami do starych miast na wzgórzach. Poznamy szlaki zabytków architektonicznych oraz kulinarnych. Spotkamy  życzliwych ludzi, którzy sprawią, że poczujemy  się tutaj jak w rodzinnym    domu. Zostaniemy przyjęci z ogromną życzliwością i poszanowaniem. Autorka oprowadzi nas po najlepszych  restauracjach  z Florencji oraz  kameralnych  knajpach i z toskańskiej prowincji ,  pachnącej  bazylią i winem Toskanii.

Książka jest napisana w taki sposób że, dowiemy się jak dojechać i  gdzie można dobrze zjeść  będąc  w podróży . Z każdego  regionu zostały wybrane najlepsze restauracje i zabytki. Autorka bardzo dokładnie prezentuje nam każdą z restauracji. W dokładny sposób opisuje adres, numer telefonu, oraz  godziny otwarcia  lokali. Poznamy  także ponad 100 przepisów kulinarnych, dzięki którym będziemy  mogli urządzić toskańską fiestę we własnej kuchni, wybierając dowolny region Włoch.
W Da Fagiolino możemy  sprobówać niewielkich, puszystych ciasteczek z płatków kukurydzianych i orzeszków piniowych serwowanych z vin santo pod koniec  każdego posiłku.


 Przepis na CIASTECZKA BISCOTTI (ok.2 tuziny )

  •          11 łyżek miękkiego masła
  •          1 szklanka cukru
  •          3 duże jajka
  •          2,5 szklanki mąki
  •       2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •          1 szklanka prażonych orzeszków piniowych
  •          4 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  •          cukier puder opcjonalnie

Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Masło i cukier utrzeć. Dodać jajka, jedno po drugim, wciąż ubijając. Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia do innego naczynia, dodać masę, dobrze wymieszać. Wsypać orzeszki piniowe. Pokruszone płatki kukurydziane wsypać do płytkiego naczynia. Wziąć czubatą łyżkę ciasta i obtoczyć je w płatkach, a następnie położyć na blasze. Każde ciasteczko powinno mieć 2-3 centymetry średnicy. Piec 20-25 minut, aż biscotti się zrumienią. Ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.

Znajdziemy również lokale, które w swoim menu mają coś bardziej wykwintnego i wyszukanego np.:

  •        Krem z kasztanów
  •         Crostini z wątróbką i tuńczykiem
  •         Pici w gęstym sosie pomidorowo - czosnkowym
  •         Wybuchające fasolki         
  •         Fasolowa z tagliolini
Książka bardzo dokładnie opisuje nam podróż autorki po Włoszech i Toskanii, jednak zabrakło mi w niej chociażby kilku zdjęć  z architektury i kulinariów. Według mnie jest świetnym "przewodnikiem " dla osób które mają zamiar tak jak autorka wybrać się szlakiem kulinarnym po regionach Toskanii.

WYDAWNICTWO: 
http://www.foto-festiwal.org/2007/images/pascal.gif


http://www.polska-gotuje.pl/images/243x90xlogo.png.pagespeed.ic.iyxryCsII4.png

2 komentarze:

  1. Tez te ksiazke kupilam bedac w Polsce..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brak zdjęć to rzeczywiście minus. Szczególnie dla takich wzrokowców jak ja.

    OdpowiedzUsuń