.

poniedziałek, 14 października 2013

Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pyszne, delikatne mięsko z polędwiczki wieprzowej. Duszone w sosie śmietanowym. Do tego podałam kluski śląskie i buraczki. Było pysznie mimo że mało fotogenicznie.



Składniki:


  • 1 szt polędwiczka wieprzowa
  • Marynata
  • 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki soli z ziołami
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • Nadzienie:
  • 200 g szpinak mrożony z śmietaną
  • 6 szt pomidory suszone
  • 2 ząbki czosnku
  • sól pieprz
  • Do smażenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1.5 łyżki masła
  • 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml kremówki
Przygotowanie:

Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę posmarować marynatą, zwinąć, włożyć do szklanego naczynia i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić i podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Ostudzić. Polędwiczkę rozwinąć ułożyć suszone pomidory,wyłożyć szpinak. Polędwiczkę zwinąć w roladę, spiąć wykałaczkami. Na brytfance roztopić masło i dodać olej. Roladę oprószyć mąką i smażyć z wszystkich stron na niewielkim ogniu po 4 min z każdej strony. Podlać winem i odparować alkohol. Następnie podlać bulionem i dusić około 20 min. Wlać śmietanę. Dusić roladę w sosie śmietanowy obracając. Do zgęstnienia sosu. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podanie posypać pokrojoną natką pietruszki.

8 komentarzy:

  1. Witam :)
    Serdecznie zapraszam do udziału w akcji kulinanej: Miody pitne-wróćmy do tradycji!
    Miód pitny to wspaniały trunek (idealny na chłodne jesienne i zimowe dni), niestety zapomniany :(
    Zachęcam do przygotowania potrawy lub napoju z jego udziałem oraz zgłoszenie do akcji.
    Zasady miodem płynącej akcji kulinarnej znajdziesz tu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/miody-pitne-wrocmy-do-tradycji

    Pozdrawiam serdecznie :)
    Kasia
    http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu fajne połączenie :) uwielbiam szpinak, a całość wygląda rewelacyjnie!
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam polędwiczki. może to powinien być właśnie ten przepis?! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna kombinacja smaków ...
    a zdjęcie całkiem apetyczne się wydaje :):)
    pozdrawiam serdecznie ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Miła Alino,danie fajne,ale sos,to błąd w sztuce.Myślę,że wiesz o co chodzi.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń