.

sobota, 5 października 2013

Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym

Żeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę  oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem.


Składniki:
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • 0,5 czerstwej bułki
  • 0,5 szk mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 cebuli
  • 50 g żółtego sera
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
  • Sos pomidorowy
  • 1 puszka pomidorów całych Pudliszki
  • 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
 Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju i  dodać do mięsa. Dodać jajko, ser pokrojony w drobną kosteczkę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące. Smażyć na oleju z wszystkich stron.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmażać. Pomidory pokroić w kostkę i razem z zalewą dodać do cebuli. Dodać białą fasolę, koncentrat pomidorowy i całość wymieszać. Chwilkę smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku. Dodać usmażone klopsiki, wymieszać.






6 komentarzy:

  1. Mam ochotę na takie pulpeciki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie najlepsze z ziemniakami lub chlebem-takie biwakowe pyszne jedzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tak jak Ola- uwielbiam je z chlebem;):) Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne danie - coś pomiędzy fasolką po bretońsku a pulpetami w sosie pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń