.

piątek, 4 października 2013

Zapiekanka mięsno makaronowa

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania jednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i z dodatkiem sosu beszamelowego przez co zapiekanka nie jest zbyt sucha.



Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 cebula mniejsza
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  •  papryka słodka
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szkl mleka
  • sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku
  • 300 g makaronu świderki
  • 300 g sera żółtego
Przygotowanie:
Sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę i energicznie wymieszać uważając żeby nie powstały grudki. Gdy sos będzie jednolity wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie.
Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć  i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość  wymieszać i podsmażyć około 10 - 15 minut do częściowego odparowania płynów.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wykładać warstwami - makaron, mięso, sos, kończymy makaronem.
Na górę zetrzeć na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni na około 20 minut.



8 komentarzy:

  1. dania jednogarnkowe to też jedna z moich ulubionych form posiłków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zapiekanki mogłabym jeść w dowolnej ilości:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też jestem miłośniczką zapiekanek! Bardzo lubię takie obiady;) Twoja prezentuje się niezwykle apetycznie;)I do tego ten beszamel...no pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie tylko piecze i gotuje, ale też kusi ;). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Baaardzo Ci dziękuję za ten przepis! Dzisiaj robię!

    OdpowiedzUsuń
  6. dzisiaj robiłam , wyszło idealne :)

    OdpowiedzUsuń