.

środa, 27 listopada 2013

Kapuśniak na żeberkach wędzonych

Pożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni, lekko kwaśna z wkładką z wędzonych żeberek. Zupa w  sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam kawałek wędzonego żeberka, było pysznie.




Składniki:
  • 300 g wędzonego żeberka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka mniejsza
  • seler kawałek
  • 2 ziemniaki
  • 2 listki laurowe Kamis
  • 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek cebuli
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 kiełbasa śląska
  • sól
  • pieprz czarny mielony Kamis
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić i w osobnym garnku ugotować.

10 komentarzy:

  1. Pycha! Wspaniale syci i rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na żeberkach to musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alinko obiad w sam raz na teraz :) rozgrzewający i pyszny :))) Muszę koniecznie ugotować :)
    Pozdrawiam cieplutko :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka rozgrzewająca miseczka kapuśniaku - pycha. Uwielbiam jesienną porą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznye,dawno nie robiłam,warto by powtórzyć:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja ulubiona jesienna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o taki przepis to mojemu mężowi się spodoba :)

    OdpowiedzUsuń