piątek, 29 listopada 2013

Mikołaj

Zbliżają się  mikołajki. Proponuję Wam upiec ciasto w kształcie mikołaja. Ciasto bardzo łatwe i szybkie a smak i efekt rewelacyjny. Z pewnością dzieciaki będą zachwycone.


Składniki:
  • 125 ml wody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g margaryny
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do dekoracji lukier, kokos
  • barwnik czerwony
  • orzeszki czerwone
Przygotowanie:

Wodę, kakao, cynamon, cukier, miód, margarynę włożyć do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać żółtka i zmiksować na wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w 160 stopniach około 25 min. Piec do suchego patyczka. 
Zimny piernik udekorować lukrem i kokosem.
Wychodzą 2 serca. Wielkość foremki to 18 cm długości i 18 cm szerokości w najszerszym miejscu.

9 komentarzy: