niedziela, 24 listopada 2013

Domowy cukier waniliowy

Zbliżają się święta, czas pomyśleć o wypiekach. A jak wypieki to oczywiście z aromatycznym cukrem z laską wanilii. Żeby był bardziej aromatyczny najlepiej zrobić go kilka dni wcześniej. 


Składniki:
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 laski wanilii
Przygotowanie:
Cukier przesypać do miski. Laski wanilii przekroić wzdłuż. Końcem nożyka ostrożnie wyskrobać z każdej laski ziarenka, dodać do cukru. Laski podzielić na 3 części dodać do cukru. Całość dokładnie wymieszać, aż ziarenka połączą się z cukrem, przełożyć do  szczelnie zamykanego słoiczka i odłożyć na minimum 7 dni.

3 komentarze:

  1. U mnie taki słoiczek ma stałe miejsce w szafce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodaję jeszcze kardamon. Już w zasadzie nie kupuję tego wanilinowego ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń