Składniki:
- 0,5 kalafiora
- 1 mniejsza pietruszka
- kawałek selera
- 10 cm pora
- 3 średnie ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka masła
- 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki)
- sól prowansalska w młynku Kamis
- pieprz biały Kamis
- cieniutkie plasterki boczku wędzonego
- 1 łyżka oleju
- szczypiorek
Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki.
W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem doprawić białym pieprzem i solą morską prowansalską.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć plasterki boczku na rumiano.
Zupę krem podałam z chipsami z boczku i pokrojonym szczypiorkiem.
Uwielbiam krem z kalafiora aż nabrałam apetytu:)
OdpowiedzUsuńOmnomnomnom! :D
OdpowiedzUsuńświetny:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kremy, Twój kusi mnie ogromnie :)
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę o porcyjkę :) bardzo lubię kalafiora,a zupka wygląda baaardzooo zachęcająco. Pozdrawiam Alu :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita zupa.
OdpowiedzUsuńpodpatruję pomysł do wykorzystania w mojej kuchni!
OdpowiedzUsuń