.

niedziela, 24 listopada 2013

Tort makowo - kawowy

Nie wszyscy lubią wypieki z makiem, ja lubię. A kto lubi to zapraszam na rewelacyjny tort z makiem i kremem kawowym. Tort zniknął bardzo szybko a to oznacza, że tort smakował. 


Składniki:
  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g maku (cały)
  • espresso do nasączenia
  • 20 ml spirytus do nasączenia
  • Krem
  • 250 g margaryny lub masła
  • 0,5 l mleka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kopiaste mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kopiasta mąki pszennej
  • 50 ml espresso mocne

    Przygotowanie:
 Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż uzyskamy sztywną masę. Dodawać porcjami mąkę przesianą i wymieszaną z makiem i proszkiem do pieczenia. Mieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Masę wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około 20 min w 160 st. Tortownica 22 cm.
Krem: w szklance mleka zmiksować 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wlać mieszankę do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą co zapobiegnie powstawaniu kożucha i ostudzić. Margarynę utrzeć dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Na koniec dodać esencję waniliową i zimne espresso.
Espresso wymieszać z spirytusem do nasączenia biszkoptów. Zimny biszkopt przekroić 2 razy, uzyskując 3 blaty. Pierwszy blat nasączyć kawą z spirytusem rozsmarować 1/3 kremu, położyć drugi blat, nasączyć, posmarować 1/3 kremu i przykryć trzecim blatem. Cały tort obsmarować resztą kremu i udekorować. Na górze zrobić gwiazdki z kawy i udekorować kuleczkami.




28 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam wypieki z makiem więc chętnie się poczęstuję kawałeczkiem tego pięknego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O ja, jadę do Ciebie na ciacho;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam torty makowe i wszystkie wypieki z makiem! Tort przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie przepadam za makowymi wypiekami ale muszę pochwalić za bardzo ładną dekorację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dekoracje możesz wykorzystać do innego smaku.:)

      Usuń
  5. Sliczny!:) Jak zwykle oczywiscie :) Ja mak uwielbiam! Taki torcik bym zjadla z checia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny tort, śliczna dekoracja i środek tort. Tort odrazu kojaży się z zimową nocą otuloną puszystym śniegiem z milionem gwiazd na niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ładna dekoracja-już chyba pod Swięta?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po 20 minutach mój biszkopt był surowy. Nie wiem co poszło nie tak, bo temp. była nawet wyższa 180 stopni.
    Moim zdaniem mak nie zastępuje mąki a jej wg mnie jest na tą ilość jaj za mało. Zobaczymy czy jutro da się przekroić, w co bardzo wątpię. Jak dla mnie (a nie jest to mój pierwszy biszkopt!) klapa całkowita.

    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo nie mogę się z Tobą zgodzić, że jest za mało mąki. Zawsze jak piekę biszkopt z makiem daję mniej mąki. Gdyby było 5 łyżek mąki i mak to był by ciężki "gniot" a mi na takich wypiekach nie zależy. Może popełniłaś jakiś inny błąd lub twój piekarnik potrzebuje innej wyższej temperatury i dłuższego czasu pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej. Mam jednak nadzieję, że tort wyjdzie. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Niestety ale nie dał się pokroić, po prostu się rozsypał. Upiekłam drugi ale tym razem dałam tyle łyżek mąki co jaj. Pięknie się pokroił i nie wyszedł "gniot", lecz puszysty o konsystencji takiej jak biszkopt.
      Pozdrawiam
      Ewa

      Usuń
    3. Ewo, wiesz co ja upiekłam już bardzo dużo ciast, biszkopt piekę wg zawsze ze swojego wypróbowanego przepisu i uwierz, że też mi się zdarzyła klapa po prostu czasami tak jest. :) Cieszę się, że się nie poddałaś i upiekłaś drugi, mam nadzieję, że tort będzie smakował. Pozdrawiam cię serdecznie.

      Usuń
    4. Już się chłodzi w lodówce. Jutro będzie "test", bo torcik upiekłam na swoje imieniny a w pracy mam kilku łasuchów i gwarantuje, że na pewno im posmakuje!

      Pozdrawiam świątecznie!
      Ewa

      Usuń
  9. Czy ten krem mogę wykorzystać do tortu, który chcę pokryć masą cukrową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest krem budyniowy i czy on nadaje się pod masę cukrową nie mam pojęcia.

      Usuń