sobota, 1 lutego 2014

Bułki z owsianką

Kolejne Ezoteryczne spotkanie przy piekarniku klik z blogerami i jak zawsze jest pysznie i miło. Tym razem Małgosia  zaproponowała przepis na bułki z owsianką z bloga Gotuję, bo lubię. Bułki są rewelacyjne z chrupiącą skórką i bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były  tak pyszne, że znikały w oka mgnieniu. Z pewnością zagoszczą w mojej kuchni na dłużej.



Składniki:
  • Zakwas
  • świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu)
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 ml wody
  • Ciasto
  • 3 szkl mleka
  • zaczyn
  • 1,5 szkl płatków owsianych
  • 4,5 szkl mąki pszennej
  • 18 g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli morskiej Kamis
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki masła(roztopić)
  • 50 g prażonych ziaren słonecznika
  • 1 jajko mniejsze
  • 1 łyżka mleka
  • płatki owsiane do posypania
Przygotowanie:
Zaczyn: wieczorem w naczyniu wymieszać drożdże, mąkę i wodę. Przykryć folią i odstawić  w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc.
Płatki owsiane zalać połowa mleka i na lekkim ogniu i gotować tak długo, aż wchłoną mleko. Ostudzić. Masło roztopić. Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać resztę mleka, masło, zaczyn, zimne płatki, drożdże, cukier, sól i za pomocą końcówki do zagniatania zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Pod koniec dodać ziarna słonecznika. Misę z miksera przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto wyłożyć na stolnice podsypaną mąką i zagnieść. Podzielić na 16 części. Uformować kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i  odłożyć na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać płatkami owsianymi. Piec w 180 stopniach około 30 min. Ostudzić na kratce.


 W wspólnym pieczeniu brały udział również:

 


29 komentarzy:

  1. Domowe najlepsze wiadomo ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam..pyszne bułki..dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję, było jak zwykle fajnie i smacznie.

      Usuń
  3. zjadłabym chętnie na kolacyjkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie cudne Twe bułeczki Alu, dziękuje za wspólna zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko ja również dziękuję za wspólne pieczenie, jak zwykle jest fajna zabawa.

      Usuń
  5. Jakie piękne! Szkoda, że nie znalazłam czasu, żeby wspólnie je upiec.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułki są bardzo smaczne, możesz upiec poza spotkaniem. :)

      Usuń
  6. Jakie śliczne i równiutkie, nam też bardzo smakowały. Dziękuję za wspólną zabawę przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne bułeczki, a fotka to mi się najbardziej podoba;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne bułeczki! Schrupałabym :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale wspaniale wyglądają:) Aż nie chce się wierzyć, że nie są ze sklepu, tylko zrobione w domu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Alu dziękuję za spotkanie, bułeczki cudne:) Proszę byś umieściła linki do wszystkich osób wypiekających..taka jest zasada!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Małgosiu czekałam, aż zapisze się więcej osób żeby dodać. :)

      Usuń
  11. Pyszne bułeczki, dziękuję za wspólnie spędzony czas, do następnego spotkania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudne bułeczki :) wyglądają przepysznie!! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładnie wyrośnięte. Krąglutkie jak diabli.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam właśnie te bułeczki z twojego przepisu i są naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń