.

sobota, 15 marca 2014

Szarlotka na kruchym cieście

Pyszna, aromatyczna i pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście. Jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany.



Składniki:


  • 4 szkl mąki pszennej
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika)
  • 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis
  • 3 łyżki cukru
Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha 24*36 cm.

Kto codziennie jabłko zjada - potrawy z jabłek

7 komentarzy:

  1. Szarlotki to jedno z moich ulubionych ciast!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś mi apetytu na szarlotkę;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Na szarlotkę zawsze mam ochotę. Na Twoja również :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obok sernika,następne ulubione moje ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze jest mile widziana do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna, klasyczna szarlotka na kruchym spodzie - mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń