.

sobota, 1 marca 2014

Zapiekane ziemniaki

Żeby urozmaicić trochę tradycyjne ziemniaki tym razem je podgotowałam a potem zapiekłam. Wyszły wyjątkowo smaczne, aromatyczne a z wierzchu chrupiące. Czosnek oraz przyprawa dodana do ciepłego masła wydobyła swój aromat i smak. Fajna alternatywa dla dzieci w zamian za frytki smażone w głębokim  tłuszczu.




Składniki:
  • 9 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do ziemniaków - ziemniaczki na medal Kamis
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Masło rozpuścić dodać 1 łyżeczkę przyprawy i pokrojony w plasterki czosnek. Naczynie żaroodporne podgrzać w piekarniku, wyjąć, ułożyć ziemniaki i zalać masłem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać około 45 minut w 200 stopniach. Od czasu do czasu ziemniaki polewać masłem.
 




10 komentarzy:

  1. Wszystko można zrobić w zdrowszej wersji ;) A takie ziemniaczki muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna podpowiedź. Zawsze to jakaś odmiana. Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie z chrupiącą skórką...pyszne,lubię takie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubie takie alternatywy :) Swietnie wygladaja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy pieczone ziemniaczki:) Chętnie byśmy je dzisiaj zjadły na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super te ziemniaczki, uwielbiam takie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. na wiosnę mam już dość klasycznych ziemniaków do obiadu a ten przepis jest bardzo smakowity:)

    OdpowiedzUsuń