Składniki:
- 1 marchewka mniejsza
- 1 pietruszka
- 1 cebula średnia
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 1 cukinia mniejsza
- 1 łyżka masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 80 g serka topionego kremowego
- sól
- pieprz
- kurkuma
Wszystkie warzywa oczyścić,umyć i
pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło dodać pokrojone warzywa i
podsmażać około 5-10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Uważając by masło się nie przypaliło. Warzywa zalać bulionem i gotować
do momentu aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać pokrojony w
mniejszą kosteczkę serek topiony. Zdjąć z ognia przestudzić i zmiksować
blenderem na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dodać szczyptę
kurkumy dla smaku i koloru. Przed podaniem ponownie podgrzać. Podać z
groszkiem ptysiowym, grzankami lub bez dodatków.
Bardzo lubię zupy. Kremy też ostatnio polubiłam :-) twoja wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, taki słoneczny :) Zupka wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńAlu zupy z cukinii jeszcze nie jadłam, ale słyszałam, że jest bardzo pyszna więc wypróbuję , bo Twoja wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńZ moim ukochanym groszkiem ptysiowym musiała być boska :)
OdpowiedzUsuńAlu, ja też lubię takie zupy. A dodatkowym mich atutem jest to, że można z nich wydobyć piękny kolor. Tak jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJa też jeszcze nie robiłam zupy z cukinii:) Ale wszystko przede mną!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda taka zupa. Musi być pyszna, zupy z cukinii nie jadłam, nadrobię zaległości :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak smakuje połączenie cukinii i serka :) Pewnie jest pycha!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Fajna zupka. Dodaję do akcji z uwagi na ziemniaczki, bo cukinia nie jest warzywem psiankowatym, ale pewnie to wiesz ;)
OdpowiedzUsuń