wtorek, 26 sierpnia 2014

Surówka z koperkiem w miodowo musztardowym sosie winegret

Tak jakoś się złożyło, że blogu jest mało surówek i sałatek co nie znaczy że ich nie jemy. Więc dzisiaj chcę Wam zaproponować bardzo prostą bo takie właśnie lubimy. Jest to surówka z białej kapusty z dużą ilością koperku i w słodko ostrym sosie winegret. Surówka pasuje zarówno do mięs jak i ryb.


Składniki:

  • 0,5 kg białej kapusty
  • 3 łyżki koperku
  • Sos winegret:
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżki musztardy sarepskiej
  • 0,5 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Kapustę drobno poszatkować, koperek drobno pokroić. Przełożyć do miski lekko doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odłożyć na około pół godziny. Składniki sosu energicznie wymieszać w zamykanym naczyniu doprawić solą i pieprzem. Wlać do surówki, wymieszać i pozostawić na kolejne pół godziny do przegryzienia smaków.
 

13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię te surówkę :) Moja mama często robi :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :-) z chęcią taką wypróbuję, masz rację jemy surówki a tak mało ich na blogu, czas to zmienić :-) pozdrawiam :-) pyszna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna surówka :) idealna do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna do obiadu, i taka chrupiąca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna suróweczka, a u mnie na blogu tez jakoś tak ich mało:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie domowe surówki. Świetnie pasują do drugiego dania, ale można je też jeść solo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wygląda:) Przepis muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna, znam ją. W dodatku tak pięknie wygląda. A ja o niej zapomniałam. Dzięki Alu za przypomnienie, za ten post :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smaki z rodzinnego domu. Do tego kawałek smacznej wieprzowinki, pyreczki......żyć i nie umierać !


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. przepisów na surówki nigdy za dużo, dodaję do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń