Składniki:
- 3 pstrągi
- 100 g masła
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- przyprawa do ryb z grilla Mojito Lime Kamis
- gałązki rozmarynu
- plasterki cytryny
Pstrągi oczyścić z wnętrzności, odciąć płetwy, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masło, pietruszkę, koperek i czosnek zmiksować w blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na dno trochę wody. Położyć ruszt do grilla. Pstrągi ułożyć na ruszcie położyć na każdym po kawałku cytryny i gałązki rozmarynu. Włożyć do nagrzanego piekarnika z funkcją grill. Grillować z każdej strony po około 10-15 minut w zależności od wielkości pstrąga. Ja zwracam uwagę czy oko "zbielało" wtedy odwracam.
Dla mnie to obiad idealny:) Uwielbiam pstrąga. I ta suróweczka - idealna. Ja zwykle przygotowuję filety z pstrąga z sosem chrzanowym.
OdpowiedzUsuńUwielbiam grillowanego pstraga.
OdpowiedzUsuńJa też lubię pstrąga. Po łososiu, to moja druga ulubiona ryba. Chętnie zjadłabym na obiad takiego pstrąga :)
OdpowiedzUsuńPyszny i zdrowy obiadek, taką rybke to bym zjadła :-)
OdpowiedzUsuńAleż ten pstrąg wspaniale wygląda :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAle fantastycznie wygląda to danie *.*
OdpowiedzUsuńdla mnie ryba mogłaby być codziennie - apetyczny i zdrowy obiadek
OdpowiedzUsuńdawno już nie jadłam pstrąga, a szkoda bo bardzo lubię :) Pozdrawiam, Basia
OdpowiedzUsuńPyszności :) Uwielbiam ryby :)
OdpowiedzUsuń