sobota, 23 sierpnia 2014

Marcepanowe ciasto z śliwkami

Dzisiaj znowu coś na słodko. Pyszne ciasto z nutką marcepanu, migdałów i dużej ilości śliwek. Ciasto jest puszyste i słodkie a śliwki mokre i lekko kwaśne. Jak dla nas połączenie idealne. Teraz sezon śliwkowy więc zachęcam Was do upieczenie tego pysznego i w sumie łatwego do upieczenia ciasta. Ja jeszcze powtórzę to ciasto w tym sezonie.


Składniki:


  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sól szczypta
  • 5 jajek (małych lub 4 duże)
  • 200 g masy marcepanowe
  • 250 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki migdałów tartych
  • 4 łyżki cukru
  • śliwki
  • migdały słupki
Przygotowanie:

Margarynę, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Dodać startą na tarce masę marcepanową, tarte migdały i ponownie utrzeć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy i zmiksować na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25*38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto. Na górze gęsto ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu lekko dociskając w ciasto. Posypać cukrem i słupkami migdałów. Piec w 180 stopniach około 50 minut do suchego patyczka.


Źródło przepisu z małymi modyfikacjami z Moje wypieki

12 komentarzy:

  1. No właśnie zjadłabym ciasto ze śliwkami. Twoje jest akurat takie jak lubię. Z migdałami. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie fajne ciasto, lubię takie :) Dodatek marcepanu musi podkręcać smak :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis na ciacho :-) wygląda pysznie. Lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Marcepan i śliwki? to musi być smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto wygląda niesamowicie! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Och, cudnie, śliwki i marcepan faktycznie muszą smakować ekstra. Kusisz... ;>
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł z marcepanem bardzo mi się podoba. Twoje ciasto wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam kocham sezon śliwkowy :D, ja właśnie zapiekam powidła w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak zwykle smacznie i słodko, czyli tak jak lubię;)))

    OdpowiedzUsuń
  10. migdały cudownie smakują ze sliwkami, mniam:)

    OdpowiedzUsuń