Składniki:
- 250 g margaryny
- 200 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- sól szczypta
- 5 jajek (małych lub 4 duże)
- 200 g masy marcepanowe
- 250 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kopiaste łyżki migdałów tartych
- 4 łyżki cukru
- śliwki
- migdały słupki
Margarynę, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości. Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Dodać startą na tarce masę marcepanową, tarte migdały i ponownie utrzeć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy i zmiksować na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25*38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto. Na górze gęsto ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu lekko dociskając w ciasto. Posypać cukrem i słupkami migdałów. Piec w 180 stopniach około 50 minut do suchego patyczka.
Źródło przepisu z małymi modyfikacjami z Moje wypieki
No właśnie zjadłabym ciasto ze śliwkami. Twoje jest akurat takie jak lubię. Z migdałami. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciasto, lubię takie :) Dodatek marcepanu musi podkręcać smak :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Bardzo fajny przepis na ciacho :-) wygląda pysznie. Lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńMarcepan i śliwki? to musi być smakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda niesamowicie! pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńOch, cudnie, śliwki i marcepan faktycznie muszą smakować ekstra. Kusisz... ;>
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Pomysł z marcepanem bardzo mi się podoba. Twoje ciasto wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPysznie śliwkowe:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńMniam kocham sezon śliwkowy :D, ja właśnie zapiekam powidła w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle smacznie i słodko, czyli tak jak lubię;)))
OdpowiedzUsuńmigdały cudownie smakują ze sliwkami, mniam:)
OdpowiedzUsuń