Dużo osób piecze ciasta z jabłkami więc ja też upiekłam i łączę się z sadownikami. Kupujcie nasze jabłka bo są pyszne. Do upieczenia tej rolady użyłam formy którą otrzymałam z sklepu internetowego Przyjemnegotowanie.pl z akcesoriami kuchennymi klik gdzie możecie zrobić udane i szybkie zakupy z bardzo profesjonalną i służącą dobrą radą obsługą. Ja otrzymałam do przetestowania dwa produkty. Formę do pieczenia klik i Szynkowar klik. Dzisiaj kilka słów o formie natomiast o szynkowarze w najbliższym czasie. Forma wewnątrz jest pokryta powłoką o właściwościach antyadhezyjnych dzięki czemu ciasto nie przywiera do powierzchni(krótsze boki nie były wyłożone papierem a ciasto się nie przykleiło). Ponadto powłoka jest odporna na bardzo wysokie temperatury, wytrzymała na ścieranie i chroni formę przed korozją. Możemy również w niej kroić ciasto i nie powstają rysy i zadrapania. Nadaje się do piekarników gazowych, elektrycznych i z termoobiegiem Jeśli chodzi o zmywanie możemy myć w sposób tradycyjny ale również nadaje się do zmywarek. Forma którą otrzymałam sprawdziła się na medal, jestem bardzo z niej zadowolona i szczerze polecam wszystkim którzy lubią piec.
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki cukru waniliowego
- Biszkopt
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- szczypta soli
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Jabłka obrać z skórki, pozbawić
gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Blachę o wymiarach 42*31 cm
wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować margaryną. Ułożyć gęsto
plasterki jabłek oprószyć cynamonem i posypać cukrem waniliowym. Białka
ubić z szczyptą soli na sztywno, dodawać po jednym żółtku i po łyżce
cukru cały czas miksując aż masa będzie sztywna. Mąką z proszkiem do
pieczenia przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajeczne
mieszając łopatką lub miksując na najwolniejszych obrotach. Masę
biszkoptową wylać na jabłka i równomiernie rozsmarować. Piec w 160
stopniach z termoobiegiem około 30 minut. Ciasto po wyjęciu z pieca
gorące wyłożyć biszkoptem na ręcznik kuchenny, zdjąć papier i zwinąć
roladę. Pozostawić do ostudzenia. Zimną oprószyć cukrem pudrem.
Świetna forma, sklepu nie znałam, na pewno odwiedzę :)
OdpowiedzUsuńRaz jeszcze dziękuję Alinko, za skorzystanie z przepisu ;)
A ja dziękuję za przepis, jeszcze nie raz będzie gościć na moim stole. Sklep polecam, mają jakościowo dobre produkty i w atrakcyjnych cenach.
UsuńŚwietne akcesoria, a rolada jeszcze bardziej mi się podoba;)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak można na niej kroić ciasto to mnie ciekawi bardzo -bez rys to lubię.
OdpowiedzUsuńA rolada wygląda pysznie :)
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam rolady. Twoja wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńJa nie robiłam ani nie jadłam! :) Czas zrobić.
UsuńSuper akcesoria. I pyszna rolada :-) wpraszam się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńRolada jak marzenie. Pięknie puszysta, delikatna. Wygląda jak z najlepszej cukierni. A forma ? Świetna. Dobre akcesoria w kuchni są przydatne :)
OdpowiedzUsuńPiękna i puszysta rolada, co oznacza, że dobry przepis !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda .
Wspaniała rolada!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Super ciacho, lubię rolady a forma jest bardzo fajna, taka by mi się przydała:)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! I na pewno jest smaczne :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do Nas: http://mokasyl3.blogspot.com/
Rolada bardzo apetycznie wygląda . Ja robiłam ale gotowaną też wyszła bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuń