.

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Babka orzechowa z rodzynkami

Babka orzechowa z dodatkiem rodzynek korynckich bio Fresano. Firma Fresano to producent żywności ekologicznej, która zajmuje się handlem hurtowym produktów rolnictwa ekologicznego. Produkty można kupić między innymi w sklepie internetowym Akademia Witalności. Babka ma bardzo charakterystyczny smak oraz jest wilgotna i puszysta. Polecam do popołudniowej kawki a także śmiało może zagościć na świątecznym stole.

Do podania babki wykorzystałam Paterę z sercami z sklepu internetowego Koronkowa Filiżanka . Robiąc zakupy w sklepie i podając hasło "Ala piecze i gotuje" otrzymacie 5% zniżki na wszystkie zakupy. Zapraszam na zakupy.



Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 0,5 szkl wody gazowanej
  • 50 g rodzynek korynckich bio fresano
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
  • Polewa
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z mielonymi orzechami.
Miękką margarynę utrzeć z cukrami do białości. Wbijać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Dodawać po łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać wodę mineralną. Na samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać. Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną i posypać pokrojonymi orzechami.


Inspiracja był przepis z blogu Ewa w kuchni


Babki Wielkanocne 2015




12 komentarzy:

  1. Przepięknie :) i babka i talerz prezentuja się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. juz niebawem bedzie sezon na baby, przepis sie przyda

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała baba, piękna na Wielkanoc !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta babka jest perfekcyjna. Nawet ta polewa pokrywa ja idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczna babka, pięknie udekorowana... cóż, tylko spróbować... ummm i się rozmarzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna patera :) Prezentuje się znakomicie .

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna dekoracja i smaczna babka.

    OdpowiedzUsuń