.

sobota, 9 maja 2015

Ciasto brzoskwiniowe

Dzisiaj proponuję bardzo proste ciasto z upieczeniem którego poradzi chyba sobie każdy. Mimo, że to prostota w wykonaniu to w smaku jest bardzo smaczne. Ja zrobiłam o smaku brzoskwiniowym ale można zrobić różne kombinacje smakowe dobierając do owoców odpowiedni smak galaretki.

Ciasto podane na talerzu z kolekcji Jesień Porcelana Bogucice.

Składniki:
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ale-raj
  • sól szczypta
  • Masa brzoskwiniowa:
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 0,7 l wody
  • Na górę:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
Przygotowanie:
Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 38*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Masa brzoskwiniowa:Zagotować wodę, zdjąć z ognia wsypać dwie galaretki i dokładnie wymieszać. Odłożyć w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno, miksując na średnich obrotach wlewać wolnym strumieniem tężejącą galaretkę i miksować do połączenia się składników. Masę wylać na biszkopt, rozłożyć odsączone i pokrojone brzoskwinie i włożyć do lodówki.
Dwie galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretki zaczną tężeć wylać na masę brzoskwiniami i schłodzić.



18 komentarzy:

  1. Alinko proste do wykonania, ale jak po mistrzowsku to zrobiłaś. Ciasto jest tak pięknie wyeksponowane i te kolory.... Tylko zakasać rękawy i piec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak lekko i delikatnie wygląda:)zapewne niesamowicie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto,ładnie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho :-) Alinko podrzuć kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam brzoskwinie, ciasto musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda, latem często robię z owocami, z truskawkami jest bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te brzoskwinie kuszą! Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowicie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłęd! wspaniale się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie ciasta, pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy20 maja, 2015

    Właśnie zrobiłam i jest pycha :) Polecam .

    OdpowiedzUsuń
  12. W przepisie jesgt błąd bo potrzebne są 4 galaretki. 2 na mase 2 na góre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem, gdzie jest błąd? Przecież w składnikach pisze że 2 do śmietany i 2 na górę. ????

      Usuń
  13. Ja robie ze sniezki tez jest smaczne

    OdpowiedzUsuń
  14. chcę je zrobić tylko zastanawiam się nad blachą ponieważ nie zrozumiałam zapisu dotyczącego jaka to blacha. możesz mi wyjaśnić czy okrągła czy prostokątna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w opisie. Blacha prostokątna o wymiarach 38*25 cm.

      Usuń