.

czwartek, 19 listopada 2015

Makowe z kremem migdałowym

U mnie i zapewne u większości z was, jest ciągły problem z tym jak wykorzystać nadmiar białek. Ja mam dla was ostatnie moje odkrycie i proponuję pyszne ciasto z krem migdałowym i galaretką. U mnie znikało w szybkim tempie, więc namawiam was do upieczenia. Białka można również wykorzystać do Kokosanek, Babki z pomarańczami, Jabłecznika na białkach, Mini Pavlove z borówkami, Bezów z galaretką czekoladową, Babka na białkach


Składniki:
  • Ciasto makowe:
  • 1 szkl białek
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl maku 
  • 0,5 szkl cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią Ale-raj
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Krem migdałowy:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy b/c
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 30 g migdałów w płatkach Ale-raj
  • olejek migdałowy 
  • 1 galaretka agrestowa
  • winogrona
Przygotowanie:
Zimne białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitych białek wsypać mak i delikatnie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko wsypywać stopniowo do białek i delikatnie mieszać. Na końcu wlewać rozpuszczone letnie masło i ponownie delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach około 25 minut. Zimne ciasto przekroić wzdłuż.

Krem migdałowy:
Z mleka odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem. W pół szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy wlać na gotujące się mleko i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i gorący budyń z wierzchu przykryć folią spożywczą. Ostudzić.
Masło utrzeć do białości. Do utartego masła dodawać  po łyżce zimny budyń i ucierać. Dodać kilka kropli olejku migdałowego utrzeć i na samym końcu dodać płatki migdałów. 

Krem rozsmarować na spodzie ciasta odkładając 3-4 łyżki na górę. Przykryć ciastem lekko dociskając. Na górze ciasta rozsmarować odłożony krem, ułożyć przekrojone na pół i pozbawione pestek winogrona. Zalać tężejącą galaretką.
Warstwy ciasta:
Ciasto makowe, krem migdałowy, ciasto makowe, cieniutka warstwa kremu migdałowego, winogrona i galaretka.




 

21 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto, właśnie rozmrażam białka po ostatnim ajerkoniaku☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda cudownie, a ten widelczyk ah.... :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda świetnie;) a smak to już pewnie na wypasie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie, lekko i energetyzująco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wygląda Twoje ciasto. Teraz to tylko zbierać białka na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie fajne połączenie :) Super ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi bardzo fajnie;)) Ja zawsze też kombinuję co by zrobić z nadmiarem białek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetycznie wygląda i zabieram się niedługo za zrobienie, ale napisze mi Pani gdzie kupuje cukier waniliowy z wanilią marki ALE RAJ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier waniliowy ale nie tylko można kupić tutaj. http://ale-raj.pl/cukier-waniliowy-z-prawdziwa-wanilia.html

      Usuń
  9. polecam smaczne i szybkie ciasto

    OdpowiedzUsuń
  10. a ile ma byc tych bialek z tych jaj 10 albo ile

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności od wielkości 6-8 szt.

      Usuń
  11. jaki mak zmielony czy nie

    OdpowiedzUsuń
  12. chciałabym wiedzieć czy mak należy zmielić czy na sucho

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny wygląd,zapewne bardzo smaczne, taka kompozycja.

    OdpowiedzUsuń