.

czwartek, 25 lutego 2016

Klopsy drobiowe z jajkiem i kukurydzą

U mnie bardzo lubią mięso z kurczaka. Zrobiłam więc klopsy z dodatkiem jajka na twardo i dodałam trochę kukurydzy z puszki. Podałam z puree ziemniaczanym i surówką. Rodzinka była zachwycona.



Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 3/4 łyżki masła klarowanego
  • 1 jajko surowe 
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki majonez kremowy Folwark
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • Do smaku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • pieprz ziołowy
  • do panierowania bułka tarta
  • do smażenia olej kokosowy Ale-raj
Przygotowanie:
Piersi oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoto na maśle klarowanym. Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną zimną cebulkę razem z masłem, surowe jajko, majonez, musztardę, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bułkę tartą, wodę i energicznie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone w kostkę jajka, kukurydzę i delikatnie wymieszać. Maczając dłonie w zimnej wodzie uformować klopsy. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju kokosowym z dwóch stron na rumiano.

 




3 komentarze:

  1. wygladają smakowicie :) na obiad super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, kuszą mnie niesamowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna wersja, ta żółta kukurydza nadaje ciekawszego wyglądu.

    OdpowiedzUsuń