niedziela, 14 lutego 2016

Ciasto wiśniowa poezja

Ostatnio wspominałam Wam, że lubię ciasta z owocami. A kolejnym ulubionym składnikiem w ciastach jest kokos. Postanowiłam to połączyć i wyszło mi takie ciacho. Do spodu kokosowo makowego wykorzystałam białka po pączkach.

Ciasto  podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin.


Składniki:
  • Blat kokosowo makowy:
  • 4 białka
  • 100 g cukru
  • 250 g kokosu
  • 40 g maku ale-raj
  • Krem budyniowy:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c
  • 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Galaretka z wiśniami: 
  • 1 słoik wiśni drylowanych 720 ml
  • 800 ml soku
  • 2 galaretki wiśniowe
  • Bita śmietana:
  • 300 ml kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Blat kokosowo makowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos, mak i wymieszać silikonową łopatką. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarze 25*25cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. 
Krem budyniowy:
Odlać 150 ml mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym wlać rozmieszany budyń i ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na blacie kokosowo makowym.
Galaretka z wiśniami:
Wiśnie przelać na sitko do odsączenia. Otrzymany sok z kompotu uzupełnić wodą do 800 ml i zagotować. Zdjąć wsypać galaretki, wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie wymieszać i wylać na krem. Odłożyć do stężenia.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i miksując wlewać małym strumieniem do ubitej śmietany. Bitą śmietanę rozsmarować na galaretce. 
Ciasto odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.





31 komentarzy:

  1. Na jakie wymiary blaszki podany jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  2. taka poezja że napatrzeć się nie mogę :) wyglada znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiśni nie lubię, ale ciasto wygląda pysznie i bardzo elegancko. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wisnie - sa wskazane - bardzo zdrowe - Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. fantastycznie wygląda to Twoje ciacho, zapisuję sobie przepis, bo u mnie ciągle jakieś białka zostają

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy wisnie musza być z kompotu , czy mogą być np. mrożone ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spróbować z mrożonymi ale jak będzie smakować tego nie wiem. Może dobrze by było wrzucić do ciepłej galaretki by pociągły trochę słodyczy. Mrożone wiśnie są kwaśne.

      Usuń
    2. Coś pomyśle , albo znając mnie to zrobię z wisniami z kompotu i mrożone zeby porównać. Fajny pomysł z tym ciastem , mozna w sumie zrobić wersje z innymi owocami. Pozdrawiam ;)

      Usuń
  6. chciał bym sie zapytać o jaki sok wiśniowy chodzi bo sama nazwa sok to bardzo ogólnikowe określenie (poza domowymi)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o otrzymany po odsączeniu sok z kompotu.

      Usuń
    2. kupiłem wiśnie w kompocie ale po odsączeniu nie będzie tam 800 ml czyli 0.8l o ile dobrze przeliczyłem
      prosił bym o jakas podpowiedz

      Usuń
    3. Tak jak pisze w przepisie to co zostało po odsączeniu uzupełniasz do 800 ml wodą. Powodzenia i mam nadzieję ze będzie smakować. Czekam na opinię.

      Usuń
    4. Placek jest taki jak sama nazwa wskazuje po prostu rewelacyjny
      świetny i łatwy przepis :)

      Usuń
    5. Bardzo się cieszę że smakowało. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Tutaj też mała blaszka :-( Można prosić o proporcje na większą? 33x23

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobry placuszek, choć dla mnie zbyt masiasty:-) nie miałam wiśni niestety, w piwniczce wygrzebałam maliny. Też dobry wyszedł. Pozdrawiam, fajny przepisik.

    OdpowiedzUsuń
  9. czy do ciasta dodaje sie mak uprazony czy prosto z paczki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam.Chcialam zapytac o blat kokosowo-makowy,dwukrotnie go pieklam i za kazdym razem mialam ten sam problem.Jak mieszalam ubite bialka z mieszanka kokosowo-makowa bylo to strasznie suche i nie chcialo sie polaczyc ,po upieczeniu kokos z makiem byly suche i sypkie.Nie bylo placka tylko wysypalam calosc z tortownicy i tak tez za drugim razem.Mam wrazenie,ze skladnikow suchych w stosunku do bialek bylo za duzo,a mialam bialka XL.Jak pani sie udala ta sztuka ze upikl sie placek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, na 4 białka ilość kokosu jest odpowiednia. Maku jest naprawdę nie wiele. Czy przypadkiem źle nie odmierzyłaś maku? Bo tylko 40 gram. To nie wiele.

      Usuń
  11. A co z zoltkami ktore zostaly z blatu kokosowo-makowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wykorzystać w miarę potrzeb. Można dodać do jajecznicy, zrobić makaron.

      Usuń
    2. Ja bym dodala zoltka do kremu

      Usuń
  12. Żółtka zawsze można dodać do budynku będzie smaczniejszy:-) jeżeli chodzi o biszkopt to ja daje na taką ilość kokosu i maku 6 białek i dok z 1/2 cytryny

    OdpowiedzUsuń
  13. O jaki kokos chodzi bo nie wiem .Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wygląda jak się go przekroi :)

    OdpowiedzUsuń