Składniki:
- 1 opakowanie makaronu Pappardelle Primo Gusto
- Kulki mięsne:
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól morska
- pieprz kolorowy
- Składniki na sos:
- 250 ml śmietany 30%
- 250 ml wody
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego Primo Gusto
- Do smaku:
- sól morska
- pieprz kolorowy
- bazylia
- czosnek granulowany
- Do posypania:
- sezam złoty
- 150 g mozzarelli
- natka pietruszki
Kulki mięsne:
Cebulę pokroić i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski dodać zrumienioną cebulkę, bułkę tartą, jajko, śmietanę, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i wymieszać. Doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem. Z mięsa uformować osiem równej wielkości kulek.
Makaron ułożyć na kształt gniazd w naczyniu żaroodpornym 26*20 cm. Do każdego gniazda włożyć mięsną kulkę i lekko docisnąć by mięso wypełniło gniazda makaronowe.
Sos:
Wszystkie składniki na sos energicznie wymieszać i doprawić do smaku. Sosem zalać makaronowe gniazda. Mięsne kulki posypać sezamem. Całość posypać równomiernie mozzarellą.
Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec 40 minut, zdjąć folię i zapiekać jeszcze około 10-15 minut, aż makaron lekko się zrumieni. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Inspiracja Kuchnia Broni
Ale smakowicie wygląda! Ten makaron układać surowy w gniazdka czy już ugotowany? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMakaron surowy. Zmięknie od sosu.
UsuńA gdzie mozna kupic ten makaron
OdpowiedzUsuńSą w sklepach. Jeśli nie z tej firmy to z innej, szukaj makaronowe gniazda.
Usuń