sobota, 27 lutego 2016

Mus czekoladowy z advokatem

Delikatny i rozpływający się  mus z gorzkiej czekolady do tego słodycz advokatu to dla mnie deser idealny. Robi się go bardzo szybko ale też i szybko znika. Z porcji wychodzą trzy małe słoiczki. Jednak deser jest dosyć kaloryczny więc i porcja według mnie wystarczająca. Do deseru wykorzystałam Advokaat Dalkowski.



Składniki:
  • 100 ml kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 jajko
  • Advokaat Dalkowski 
  • bita śmietana w sprayu
  • kuleczki ozdobne
Przygotowanie:
Kremówka doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Chwilkę pozostawić i dokładnie rozmieszać. Mikserem miksować około 30 sekund. Wbić sparzone jajko i ponownie miksować około 1 minuty. Masę rozlać  do szklanych słoiczków i odłożyć do stężenia na 3-4 godziny do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem na wierzch wylać warstwę advokatu zrobić kleks bitej śmietany i posypać kuleczkami.


Inspiracja na mus Kuchnia w formie


10 komentarzy:

  1. Prezentuje się przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam desery z ajerkoniakiem, ten zjadłabym z największą rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm... mniam. Na pewno jest pyszny ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to jajko jest niezbędne. ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy bez jajka będzie ta sama konsystencja. Można spróbować w najgorszym wypadku będzie rzadsze. :)

      Usuń
  5. Prezentuje się pięknie, ale aż prosi się, by ubić kremówkę i zrobić prawdziwą bitą śmietanę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, to nie chciało mi się na te 3 porcje ubijać śmietany. Ale nie ma problemu by ubić kremówkę.

      Usuń
  6. Ja bym tą śmietanę w sprayu zamienił na zwykłą ubitą kremówkę. Jest o niebo lepsza, o chemii w sprayu nie wspominając...

    OdpowiedzUsuń