Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 300 ml letniej wody
- 15 g zakwasu piekarskiego Młyn Kopytowa
- 20 g drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 30 g cebulki prażonej ale-raj
- złoty i czarny sezam
W letniej wodzie rozmieszać zakwas i drożdże. Mąki przesiać do misy miksera dodać sól wlać wodę z zakwasem i drożdżami i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hakiem zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut. Pod koniec miksowania wsypać cebulkę prażoną. Ciasto przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagnieść by odgazowało i przełożyć do formy 25*12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odłożyć do wyrośnięcia ale już na około 15-20 minut. Przed włożeniem do piekarnika spryskać wodą i posypać sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 250 stopni z termoobiegiem i piec 10 minut. Następnie piekarnik przełączyć gór-dół na 200 stopni i piec około 35-40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z formy i oderwać papier. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce.
Domowego chlebka nic nie zastąpi :))
OdpowiedzUsuńPyszny,z cebulką musi być aromatyczny:)
OdpowiedzUsuń