Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej T500
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 50 g drożdży świeżych
- sól morska szczypta
- Sos budyniowy
- 750 ml mleka
- 1 budyń waniliowy na 0,5l b/c
- 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią
- cukier puder
Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać i odłożyć by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn.
Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej i chwilkę zmiksować. Wlać zaczyn drożdżowy i miksować około 10 minut aż zrobi się gładkie i jednolite ciasto. Misę przykryć ściereczką i odłożyć by ciasto podwoiło swoja objętość. Ciasto uderzyć dłonią by odgazować, przełożyć na stolnicę podsypana mąką i kilka razy zagnieść. Odrywać po kawałku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Dwie tortownice o średnicy 28 cm lub 1 prostokątną blachę wysmarować olejem. układać kulki z ciasta pozostawiając między nimi małe odstępy bo ciasto rośnie. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec do zrumienienia około 25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Sos budyniowy:
Z mleka odlać pół szklanki mleka i rozmieszać budyń. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać rozmieszany budyń i mieszając zagotować. Gorący sos przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i ostudzić.
Zimne ciasto oprószyć delikatnie cukrem pudrem i podawać ze sporą ilością sosu budyniowego.
Brzmi pysznie! (I tak też wygląda) Będę musiała koniecznie wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńAle pięknie, wyrośnięte drożdżówki.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam,a już ją lubię:)
OdpowiedzUsuńwspahiale buleczki
OdpowiedzUsuńzuzanna
A czy do środeczka można jakieś nadzionko wsadzić?
OdpowiedzUsuńJa bym niczego nie dodawała. W połączeniu ze sosem budyniowym jest już pysznie. Po co mieszać smaki.
UsuńWitam a czy tego ciasta robiłaś typowa drożdżówkę nie odrywane bułeczki???
OdpowiedzUsuńChciałąbym zrobić własnie z tego przepisu ale ciacho,co sądzisz o tym???chyba nie ma to znaczenia czy to ciasto w formie czy odrywane bułeczki???Kolejne moje pytanie czy jest to ciasto suche drożdżowe czy może wilgotne???Ciągle szukam dobrego przepisu na drożdżowe, ale żeby nie było suche, ale wyrośnięte, puchate a jednocześnie dość wilgotne.Mam wymagania co?Ale może mi coś doradzisz???
Można zrobić drożdżówkę. Jednak do pytanie o to czy suche czy mokre raczej suche ale w połączeniu z sosem jest pyszne. Jeśli byś chciała bardziej wilgotne ciasto to drożdżowe to polecam wypróbować to http://ala-piecze.blogspot.com/2013/08/drozdzowki-odrywane-z-borowkami.html Pozdrawiam
UsuńWielkie dzięki za odpowiedź, czyli tamta odrywana będzie wilgotna bo jest dodatek oleju???A czy może być tylko ten wyłącznie olej który podajesz???A może masz dobry przepis na babkę drożdżową wielkanocną???W sumie to czym różni się babka od ciasta drożdżowego????
OdpowiedzUsuńWedług mnie dodatek oleju sprawia, że ciasto jest wilgotniejsze. Co do babki to nie mam przepisu ale dużej różnicy nie ma. Jedynie to, że pieczesz w formie babkowej. :)
Usuń