.

środa, 18 maja 2016

Ule marcepanowe z kajmakiem

Teraz czas komunii i na pewno szukacie pomysłów na ciasteczka. Ja polecam wam małe, zgrabne ale za to pyszne ule marcepanowe z nadzieniem z kajmaku. Fajnie odbijają się z foremki pszczółki i mogą je jeść dzieci, gdyż nie zawierają alkoholu. Z podanej porcji wychodzi około 60 sztuk z tych najmniejszych foremek do uli.



Składniki:
  • 8 łyżek wody
  • 60 g masła irlandzkiego
  • 9 łyżek kopiastych mąki pszennej
  • cukier puder około 0,5 kg
  • olejek migdałowy
  • kajmak
  • opłatki lub krążki z wafli tortowych 
Przygotowanie:
Zagotować wodę dodać masło i mieszając podgrzewać aż się rozpuści. Wsypać mąkę i masę zagotować. Powstanie gęsta masa taka jak na ptysie. Zdjąć z ognia i ostudzić masę. Do zimnej masy dodać kilka kropli olejku migdałowego i zagniatając stopniowo dosypywać cukier puder. Masa nie powinna kleić się do rąk ale nie może też być zbyt sucha. Odrywamy po kawałku masy, wylepiamy foremki na ule robiąc w środku dziurę na kajmak. Wylepione ule pozostawiam na około 3-4 godziny by przeschły dopiero potem napełniamy kajmakiem i przylepiamy na dno opłatek.



5 komentarzy:

  1. Cudowne..oj zjadłabym..mam foremki i chyba muszę takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy19 maja, 2016

    Czy w smaku mocno wyczuwalna jest maka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka jest nie wyczuwalna. Smakują jak marcepan.

      Usuń