.

wtorek, 13 września 2016

Ciasto śnieżny puch

Od dłuższego czasu zabierałam się za zrobienie tego ciasta. Spotykałam się z bardzo pozytywnymi opiniami na jego temat. Ale wcale się nie dziwię bo ciasto rzeczywiście jest pyszne. Ja również tak jak inni szczerze polecam i zachęcam do zrobienia.

Z tym ciastem doskonale komponowało się wino Monte Santi.


Składniki:
  • ok 200 g herbatników kakaowych
  • 500 g sera z wiaderka 
  • 2 śnieżki w proszku
  • 1 szkl mleka
  •  5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • Posypka kokosowa:
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Dno blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder oraz mielony ser. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie stale miksując, powoli wlewać tężejące galaretki. Gdy całość dobrze się połączy wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. 
Posypka kokosowa: 
Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Stale mieszając, podsmażać na niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. 
Ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Proponuję podać z lampką wina Monte Santi.


Przepis z Nastoletnie Wypiekanie

16 komentarzy:

  1. jeszcze nie robiłam, ale to ciasto jest koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie i nie zwlekaj tak długo jak ja.

      Usuń
  2. Ciasto prezentuje się cudownie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto. Ja zrobiłam na biszkopcie. Ale warte grzechu 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Ser taki jak do sernika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ser w wiaderku taki jak na sernik.

      Usuń
  5. Musi być smaczne

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, a jakiego masła użyć do posypki kokosowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło 82% tłuszczu. Nie polecam masła roślinnego ponieważ jest całkowicie inny smak i zapach.

      Usuń
  7. Co można dodać zamiast wiórków kokosowych? Im więcej propozycji byś podała tym lepiej :D
    Wiórków nie moge dać, bo gusta członków rodziny są wybredne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, może pokruszone herbatniki takie same jak na spodzie, tężejącą galaretkę o tym samym smaku co do masy albo startą czekoladę. To tyle mi przychodzi do głowy.

      Usuń
    2. Dzięki! ;) z czekoladą spróbuję

      Usuń
  8. Doberek ;) Czy to ciacho mogę zrobić również na biszkopcie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, tak można zrobić na biszkopcie. :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Ciasto poprostu cudowne.Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń