Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej ekologicznej typ 500
- 1 szkl mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 0,5 szkl cukru
- 70 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Nadzienie:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 żółtko
- 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- cukier do smaku
- maliny
- Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 25 g masła
- cukier puder do oprószenia
W ciepłym mleku rozmieszać drożdże dodać łyżeczkę cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wsypać cukier, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy, zaczyn drożdżowy, olej i zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10-15 minut. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by odgazować i podzielić na 10 równych części. Uformować kulki, ułożyć w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Dnem ze szklanki docisnąć i zrobić wgłębienie. Nałożyć porcję twarogu dodać maliny i posypać kruszonką. Piec w 180 stopniach góra-dół około 20 minut do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć, przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
W tym czasie jak ciasto wyrasta przygotować kruszonkę i nadzienie.
Nadzienie:
Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, proszek budyniowy, cukier według uznania i wymieszać.
Kruszonka:
Zimne masło, cukier i mąkę zagnieść na kruszonkę i pokruszyć na wierzchu drożdżówek.
Piękne drożdżóweczki :)
OdpowiedzUsuńTo ja porywam jedną drożdżówkę, albo lepiej dwie... :D
OdpowiedzUsuńAle cudowne!
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/
Urocze te drożdżówy. Nic tylko porwać jedną czy dwie do kubka mleka na późna kolację :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak puchato. Pycha.:)
OdpowiedzUsuń