.

czwartek, 29 września 2016

Sernik na zimno z malinami i jeżynami

Wprawdzie maliny i jeżyny już mi się w ogrodzie skończyły, ale mam jeszcze dla was zaległy przepis na sernik. Sernik był pyszny, więc nie mogło go zabraknąć na moim blogu. Z pewnością przyda się w przyszłym roku, ale można również wykorzystać do niego inne sezonowe owoce lub owoce z puszki na przykład mandarynki lub brzoskwinie. 



Składniki:
  • okrągłe biszkopty
  • 1 kg sera twarogowego chudego Emilki
  • 9 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 250 ml kremówki 
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka malinowa
  • maliny i jeżyny 
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć biszkoptami.
Do misy z miksera przełożyć ser, dodać esencję waniliową, cukier puder i zmiksować na jednolitą masę. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Dodawać porcjami do sera i miksować na najwolniejszych obrotach lub mieszać silikonową łopatką. W ciepłym ale nie gorącym mleku rozmieszać żelatynę. Wlewać powoli do masy serowo śmietanowej i również miksować na wolnych obrotach. Masę wyłożyć na biszkopty, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia. 
Na wierzchu ułożyć maliny, jeżyny i zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki by sernik stężał.






6 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda. Jem oczami to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy moze byc ser z wiaderka nigdzie nie moge znales tego sera emilki

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje za odpowiedz na pewno sprobuje bo wyglada apetycznie

    OdpowiedzUsuń