.

niedziela, 11 grudnia 2016

Ciasteczka orzeszki

Bez tych ciasteczek nie wyobrażam sobie świąt. Chociaż pracy z nimi nie mało bo trzeba każdą połówkę upiec osobno później skleić kremem i jeszcze udekorować w polewie i mielonych orzechach. Ale nie odstraszajcie się bo smakują rewelacyjnie.


Składniki:
  • Ciasto:
  • 280 g masła lub margaryny
  • 140 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • Nadzienie:
  • puszka masy kajmakowej
  • Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki zimnej wody 
  • Dodatkowo:
  • zmielone orzechy włoskie 
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, kakao i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno kleić się do rąk dosypać mąki.
Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać foremki do orzeszków. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach. Ostudzić po upieczeniu.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. 
Z dwóch połówek zlepiać orzeszki i nadziewać masą kajmakową. Zlepiony orzeszek z jednej strony zanurzyć w polewie i obtoczyć w mielonych orzechach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz