.

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Ciasteczka z dżemem

Bardzo lubimy ciasteczka, które mają jakiś dodatek. Czy to dżem, powidła, krem lub marcepan, ważne żeby coś było. Te są maślane z dżemem malinowym. Kruche i pyszne.


Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • dżem malinowy
  • cukier puder 
Przygotowanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystkie składniki razem zagnieść na jednolite ciasto. Uformować wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć na około 60 minut do lodówki. 
Ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Wykrawać foremkami  całymi i z dziurką w równych ilościach, tak by ciasteczka były do pary. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 7-8 minut. Ostudzić.
Na całym ciasteczku nałożyć dżem i przykryć ciasteczkiem z dziurką lekko dociskając. Oprószyć cukrem pudrem.





4 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie i myślę że tak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne, wyglądają, jak ze sklepu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pięknie wyszły :)

    OdpowiedzUsuń