.

czwartek, 15 grudnia 2016

Ciasto salceson

To bardzo stary przepis z zeszytu mojej mamy. Kiedyś bardzo często go piekła a ja postanowiłam w końcu go upiec, trochę zmodyfikować i dodać na bloga, by te stare przepisy nie zginęły w gąszczu tych nowych. Bo jak dla mnie te stare i proste przepisy są super.

























Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Margarynę roztopić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Mąkę, kakao, cynamon,proszek do pieczenia i sodę przesiać.
Jajka z cukrem ubić na sztywno. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian przesianą mąkę, rozpuszczoną margarynę, sok i miksować do momentu aż składniki się połączą.
Do ciasta dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, jabłka i delikatnie wymieszać już nie miksować.
Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach około 60 minut do suchego patyczka. Ostudzić.
Zimne ciasto polać pomarańczowym lukrem i posypać skórką pomarańczową.



3 komentarze:

  1. nazwa nie zachęca, ale wygląd tego ciasta i owszem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no nazwa zdecydowanie odstrasza, ale wygląa smacznie :)

    OdpowiedzUsuń