Składniki:
- Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 200 g margaryny
- 125 ml soku z pomarańczy Victoria Cymes
- 3 jabłka
- 1 szkl orzechów włoskich
- 0,5 szkl żurawiny
- 0,5 szkl rodzynek
- 3 łyżki chipsów kokosowych
- Lukier:
- 1,5 szkl cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z pomarańczy Victoria Cymes
- skórka z pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Margarynę roztopić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Mąkę, kakao, cynamon,proszek do pieczenia i sodę przesiać.
Jajka z cukrem ubić na sztywno. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian przesianą mąkę, rozpuszczoną margarynę, sok i miksować do momentu aż składniki się połączą.
Do ciasta dodać orzechy, rodzynki, żurawinę, jabłka i delikatnie wymieszać już nie miksować.
Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 180 stopniach około 60 minut do suchego patyczka. Ostudzić.
Zimne ciasto polać pomarańczowym lukrem i posypać skórką pomarańczową.
na pewno smakowite:)
OdpowiedzUsuńnazwa nie zachęca, ale wygląd tego ciasta i owszem :)
OdpowiedzUsuńno nazwa zdecydowanie odstrasza, ale wygląa smacznie :)
OdpowiedzUsuń