.

środa, 14 grudnia 2016

Domowy marcepan

W okresie świąteczny na pewno wam się przyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę.



Składniki:
Przygotowanie:
Zagotować w garnku wodę, wrzucić migdały i na wolnym ogniu gotować około 5 minut. Przelać migdały przez sitko, ostudzić i obrać ze skórki. Pozostawić migdały na ręczniku papierowym około 1-2 godziny, żeby się osuszyły.
Razem z cukrem pudrem zmiksować migdały. Im drobniej tym lepiej.
Przełożyć na blat dodać syrop z agawy, likier i kilka kropli olejku migdałowego. Zagnieść, uformować wałek i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała. 
Gotowy marcepan przechowywać w lodówce. Przed wałkowaniem lub formowaniem wyjąć wcześniej z lodówki. 


10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. i jak jest w niebie?? hehe

      Usuń
  2. Wygląda i brzmi wyśmienicie i bardzo pysznie! :) Pokuszę się na Twój przepis i skorzystam z niego podczas tegorocznych przygotowań do świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja, co prawda, nie lubię marcepanu, jednak mój mąż uwielbia!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, to jest cudowne! Kocham marcepan.
    https://wordpress.com/post/jaglusia.wordpress.com/2982

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dużo marcepanu wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zróbiłam bez syropu z agawy, też jest dobry. Jak dostanę ten syrop zrobię kolejny raz... Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dlugo mozna przechowywac marcepan?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie najlepszy do kilku dni nawet około tygodnia. Najlepiej przechowywać w zamkniętym opakowaniu i owinąć przeźroczystą folią.

      Usuń