.

środa, 14 grudnia 2016

Domowy marcepan

W okresie świąteczny na pewno wam się przyda przepis na domowy marcepan. Robiąc go w domu będziecie mieli pewność, że głównym składnikiem będą migdały. Taki marcepan nadaje się do przekładania ciast, pierników oraz do ciasteczek i pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę.



Składniki:
Przygotowanie:
Zagotować w garnku wodę, wrzucić migdały i na wolnym ogniu gotować około 5 minut. Przelać migdały przez sitko, ostudzić i obrać ze skórki. Pozostawić migdały na ręczniku papierowym około 1-2 godziny, żeby się osuszyły.
Razem z cukrem pudrem zmiksować migdały. Im drobniej tym lepiej.
Przełożyć na blat dodać syrop z agawy, likier i kilka kropli olejku migdałowego. Zagnieść, uformować wałek i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała. 
Gotowy marcepan przechowywać w lodówce. Przed wałkowaniem lub formowaniem wyjąć wcześniej z lodówki. 


7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. i jak jest w niebie?? hehe

      Usuń
  2. Wygląda i brzmi wyśmienicie i bardzo pysznie! :) Pokuszę się na Twój przepis i skorzystam z niego podczas tegorocznych przygotowań do świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja, co prawda, nie lubię marcepanu, jednak mój mąż uwielbia!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, to jest cudowne! Kocham marcepan.
    https://wordpress.com/post/jaglusia.wordpress.com/2982

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dużo marcepanu wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń