.

sobota, 17 grudnia 2016

Tort świąteczny

W święta na stole powinny się znaleźć smakołyki. Najlepiej jak jeszcze postaramy się je w miarę możliwości ładnie przyozdobić. Z tym tortem na pewno sobie poradzicie i z pewnością zaskoczycie domowników i gości.


Składniki:
  • Ciasto razy 2
  • 250 g margaryny
  • 250 ml wody
  • 1i1/4 szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Krem śmietanowy
  • 500 ml zimnej śmietanki 35% Mlekoma
  • 250 g serka mascarpone Mlekoma
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Bajaderki:
  • 1 część ciasta
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 kopiasta łyżka nutelli
  • Do obtoczenia:
  • wiórki kokosu
  • mielone orzechy laskowe
  • biały mak
  • czekoladowa posypka
  • siekane orzechy arachidowe
  • rum lub spirytus
  • ozdoby do dekoracji
  • wiórki kokosu do obsypania tortu
Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Margarynę, wodę, cukier i kakao zagotować. Zdjąć z ognia i przestudzić. Dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawę do piernika. Na końcu wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy 25 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 60 minut. Do suchego patyczka.

Pieczemy dwa takie ciasta. 
Każde ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Trzy części ciasta wykorzystujemy na tort a z jednej części ciasta robimy "bajaderki" do dekoracji.
Krem śmietanowy:
Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder. 
Krem podzielić na trzy części. Na pierwszym cieście rozsmarować część kremu, przykryć drugim ciastem, rozsmarować drugą część kremu, przykryć trzecim ciastem. Bok i wierzch tortu posmarować resztą kremu i obficie obsypać kokosem. 
Bajaderki do dekoracji:
Jedną część ciasta rozkruszyć w dłoniach. Do ciasta dodać posiekane orzechy włoskie, rodzynki, kokos, nutellę i alkohol. Alkoholu dodajemy tyle, żeby masa była wilgotna, ładnie się formowała i się nie rozpadała.
*Z ilością bakali do bajaderek nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Można coś pominąć lub zastąpić innymi bakaliami. 
Gotowy tort odłożyć w chłodne miejsce na 3-4 godziny lub na całą noc.




 

4 komentarze: