.

poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Kisiel domowy z owocami

Nie wiem jak wy ale u mnie w domu bardzo lubimy zjeść po obiedzie deser. Często robię budynie lub kisiele do których latem wykorzystuję owoce z ogrodu. Nie trzeba kupować gotowych torebek w sklepie bo potrzebna nam tylko mąka ziemniaczana, cukier, woda no i owoce. Zimą korzystam z mrożonych owoców lub wykorzystuję owoce z kompotu.


 Składniki:
  • 1 litr wody
  • 600-700 g owoców (maliny, jeżyny, borówki)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • jogurt naturalny
Przygotowanie:
W jednej szklance zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Do reszty wody dodać cukry, owoce i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż owoce się lekko rozpadną. Wlać sok z cytryny. Na końcu wlać rozmieszaną mąkę i mieszając doprowadzić ponownie do wrzenia. Gorący kisiel rozlać do salaterek i ostudzić. Przed podaniem nałożyć kleks jogurtu naturalnego i udekorować owocami. 
Mój kisiel nie jest zbyt twardy bo my lubimy taki trochę "lejący". Kto lubi gęsty kisiel proszę zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej.
Wyszło mi 6 salaterek.



1 komentarz: