.

wtorek, 12 czerwca 2018

Bigos z młodej kapusty z suszonymi pomidorami

Wiadomo, że w tym okresie kiedy u nas pojawiają się "młode"i świeże warzywa i owoce wszystko smakuje dużo lepiej. To też nie mogło być inaczej tylko musiał u mnie zagościć bigos z młodej kapusty. Od czasu jak odkryłam suszone pomidory w ale-raj dodaję je do różnych potraw częściowo zastępując nimi przecier pomidorowy. Potrawy mają ładny kolor i smak.


Składniki:
  • 1 główka białej młodej kapusty (około 600-800g)
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 0,5 kg kiełbasy 
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty
  • 3 łyżeczki suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • około 300-400 ml bulionu  
  • pieprz czarny i sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Kapustę poszatkować dosyć grubo.
Na rozgrzanym maśle podpiec kiełbasę i przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu lekko zrumienić cebulę. Dodać kapustę chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość podlać bulionem dodać przyprawę do bigosu, suszone pomidory i dusić do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie miękka dodać kiełbasę, przecier pomidorowy wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
Jeśli bulion zbytnio nam odparuje można dolać trochę wodę. Bigos jest smaczniejszy jeśli przygotujemy go dzień wcześniej wtedy smaki lepiej się przegryzą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz