środa, 9 października 2013

Pierś w cieście francuskim

Pyszne mięsko wyszło, soczyste, delikatne z ulubionymi suszonymi pomidorami w chrupiącej otoczce z ciasta francuskiego. Na pewno powtórzę ten przepis jeszcze nie raz, tym bardziej że domownikom też smakowało.


Składniki:

  • pierś z kurczaka większa 1 szt
  • ser żółty 1 plaster
  • suszone pomidory 3 szt
  • ciasto francuskie 1 szt
  • sól, kolorowy pieprz, papryka słodka do smaku
  • jajko do posmarowania
  • ziarna słonecznika
Przygotowanie:
 
Pierś oczyścić, umyć i osuszyć. Lekko rozbić, doprawić do smaku z dwóch stron solą, pieprzem, papryką. Położyć plaster żółtego sera, suszone pomidory i zwinąć w roladkę. Ciasto francuskie przekroić na pół, na środek położyć zwiniętą pierś i z każdej strony ciasto przekroić w 1 cm paski. Ciasto zwinąć na piersi jak warkocz, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Przełożyć na wysmarowaną blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st około 40 min. Jeżeli ciasto francuskie będzie się z góry za mocno przypiekać przykryć papierem do pieczenia.


7 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, smakuje zapewne jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. książkowe podanie. super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic dodać tutaj nie można.Ma wszystko co lubię.Ser,suszone pomidory i jest w cieście.Pycha.Najważniejsze w tym efektownym daniu,dla mnie jest to,że można przygotować je wcześniej ,a jak goście przyjdą wstawić do piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie i wygląda na szybkie w wykonaniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszystko w cieście francuskim :)))

    OdpowiedzUsuń