środa, 4 lutego 2015

Miody Wileńskich

O właściwościach zdrowotnych miodu chyba każdy słyszał i każdy wie. W mojej kuchni staram się go używać jak najczęściej. Dodaję go do wypieków, sosów do sałatek lub do słodzenia napoi. Teraz mam okazję wypróbować w mojej kuchni Miody Wileńskich. Ich pasieka liczy 80 uli i znajduje się na Warmii a tradycje pszczelarskie sięgają już trzech pokoleń.  W swojej ofercie mają miód wielokwiatowy, miód wielokwiatowy z cynamonem oraz pyłek kwiatowy. Ja z miodem wielokwiatowym z cynamonem spotkałam się po raz pierwszy. Ale powiem Wam, że miód jest rewelacyjny. Świetnie sprawdził się jako dodatek do ciepłego mleka oraz do kawy. W niedługim czasie mam zamiar wykorzystać go przy pieczeniu szarlotki do posłodzenia jabłek. Miody można zamówić na stronie Miody Wileńskich. Zapraszam Was również do polubienia fb Miody Wileńskich.

Miód wielokwiatowy polecany jest ze względu na bogactwo składników mineralnych i cukrów prostych. Wzmacnia organizm przy spadku odporności a zawarte w nim pyłki wielu kwiatów sprawiają, iż miód ten zmniejsza reakcje alergiczne.


Miód wielokwiatowy z cynamonem oprócz właściwości zdrowotnych miodu wielokwiatowego, dodatkowo podnosi właściwości antyseptyczne oraz doskonale wspomaga trawienie poprzez dodanie cynamonu. Miód ten ma bardzo przyjemny, delikatny aromat i smak.


Pyłek kwiatowy to oprócz miodu kolejny produkt,  który produkują pszczoły. Uznawany jest jako skarb pszczeli. Pyłek kwiatowy to białko roślinne, zawiera 32 przyswajalne przez ludzki organizm aminokwasy, składniki mineralne (w tym m.in. potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan) i witaminy (m.in. :A, B1, B2, ­B6, C, E, H, PP i kwas foliowy). Pyłek jest wspaniałym uzupełnieniem diety, zwłaszcza wegetariańskiej. Poprawia sprawność psychiczną oraz fizyczną. Dlatego zalecany jest dla uczniów, studentów oraz sportowców – zarówno amatorów, jak i zawodowych. Dodatkowo odtruwa nasz organizm i wspomaga pracę układu pokarmowego. 



4 komentarze:

  1. Pyszne te miody, warto je jeść, ja bardzo lubię do herbatki

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam miodek, jest pyszny, zdrowy :-) pasuje do różnych dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki miód z cynamonem chętnie bym wypróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem tych miodów, spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń