.

sobota, 9 lipca 2016

Syrop miętowy

Dzisiaj mam dla was przepis na syrop miętowy. W nim zatrzymacie aromat i zapach mięty na całą zimę. Jest idealny do herbaty, lemoniady a także jako dodatek do mojito.



Składniki:
  • 1 litr wody
  • 250 g cukru
  • 3-4 plasterki cytryny
  • 15 gałązek mięty (około 40 cm)*
Przygotowanie:
Cytrynę umyć, sparzyć i odkroić 3-4 plasterki. Miętę umyć i obrać listki. Wodę zagotować z cukrem i plasterkami cytryny. Zdjąć z ognia dodać listki mięty. Przykryć i odstawić na minimum 24 godziny. Po tym czasie odcedzić na gęstym sitku. Powstały syrop ponownie zagotować, gorący rozlać do wyparzonych butelek lub słoików i szczelnie zakręcić.


9 komentarzy:

  1. Czy ten syrop można przechowywac np przez zimę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie wlozylam listki mięty do syropu, zapach jest obledny :) czy na zimę syrop trzeba przechowywac w lodowce, czy nie koniecznie ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy na zimę syrop trzeba przechowywac w lodówce czy nie koniecznie ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba w lodówce ale zalecam przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

      Usuń