Do studzenia rogalików użyłam metalowej kratki, którą można kupić w Cukieteria.
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 90 g masła
- 200 ml mleka
- 1,5 łyżeczki drożdży suszonych
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 żółtka
- 0,5 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 0,5 szkl orzechów włoskich
- 0,5 szkl orzechów ziemnych niesolonych
- 50 g cukru
- 40 g masła
- 1 jajko do posmarowania
- cukier puder do oprószenia
Mleko, masło i cukier podgrzać razem w rondelku. Żółtka utrzeć. Mąkę przesiać wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać letnie mleko, utarte żółtka i miksować końcówką do ciast drożdżowych na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Przykryć misę miksera i pozostawić w ciepłym nieprzewiewnym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie w blenderze lekko zmiksować orzechy. Miksujemy tak by jeszcze pozostały kawałki orzechów lub siekamy nożem. W garnku roztopić masło, zdjąć z ognia wsypać cukier, szczyptę cynamonu, orzechy i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzieli na dwie części. Na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować koło o grubości około 0,5 centymetra i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszych krawędziach rozłożyć po łyżce nadzienia i zwinąć rogaliki. Ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym jakiem i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec w 180 stopniach góra-dół około 18-20 minut.
Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Zimne oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Źródło tutaj
Razem ze mną piekły:
Moje Małe Czarowanie
Kuchenne zapiski Edyty
Marta Średniawa FB
Piękne Ci wyszły Alu, fajnie że dołączyłaś do wypiekania :-) Dzięki Alu :-)
OdpowiedzUsuńBez musu dyniowego na pewno też są przepyszne :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńpyszne muszą być takie rogaliki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale
OdpowiedzUsuńAlinko, ja też zrobiłam rogaliki z nadzieniem orzechowym, bo właśnie o tej porze roku smakują najbardziej. Muszę je opisać :)
OdpowiedzUsuńTwoje są tak pięknie wyrośnięte :)
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
Dziękuję, Twoje też na pewno będą ładne.
UsuńMniam, dawno już nie piekłam rogalików:) Idealnie wyszły! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZ musem czy bez musu, na pewno smakują wspaniale. Z orzechami to musi być smak coś a`la Rogale Marcińskie...
OdpowiedzUsuńTak, bardzo przypominają rogale marcińskie.
Usuń