Danie przygotowane z makaronu Malma.
Składniki:
- 350 g makaronu fusilli Malma
- 2 piersi z kurczaka
- 2 mniejsze cukinie
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szkl bulionu
- Do smaku:
- 1 płaska łyżeczka obsypki kaukaskiej
- 1 płaska łyżeczka przyprawy zioła zamiast soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz kolorowy
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Piersi pokroić w kostkę, wsypać przyprawy wlać 3-4 łyżki oleju i wymieszać. Włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie gdy mięso się schładza papryki pokroić w paski, cebulę w piórka, czosnek rozetrzeć a cukinię pokroić w półplasterki.
Na patelni rozgrzać trochę oleju i podsmażyć kurczaka. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać cebulę i podsmażać kilka minut. Dołożyć papryki i ponownie podsmażać. Na samym końcu dodać cukinię, czosnek i znowu chwilę podsmażać. Do podsmażonych warzyw wlać bulion i pod przykryciem gotować do momentu aż warzywa będą al dente.
Do warzyw dodać podsmażonego kurczaka, ugotowany makaron i wymieszać. Trzymać na patelni aż potrawa będzie gorąca. Zdjąć doprawić ponownie do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Podajemy gorące.
Danie przygotowane na patelni Wool Szafir.
Piękne i kolorowe :-) U mnie dziś podobne klimaty smakowe: makaron z kurczakiem i cukinią tyle, że w sosie śmietanowym :-)
OdpowiedzUsuńteż smacznie. :)
Usuńmniam wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńJuż myślałem, że to sam makaron, ale na szczęście jest tam tez mięso :)
OdpowiedzUsuńPrzed treningiem będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie, super, pozdrawiam :*
Usuń