wtorek, 4 października 2016

Ciasto czekoladowe z burakami

Czy można robić wypieki z warzywami ano można. Robiłam już ciasto z cukinią, szpinakiem, marchewką  a to jest z buraczkami. Wszystkie te ciasta są pyszne i ciężko zdecydować, które najlepsze. Ciasto z buraczkami jest mocno czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość.

Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi.


Składniki:
  • Składniki suche:
  • 1 szkl mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 3/4 szkl mąki pszennej typ 500
  • 50 g ciemnego kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej czekoladowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 100 g cukru kokosowego
  • 50 g cukru
  • Składniki mokre:
  • 250 g ugotowanych buraczków
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 3 duże jajka
  • 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • Krem:
  • 250 ml zimnej kremówki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki.
Do drugiego naczynia zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Krem:
Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta, brzegi posypać czekoladowymi wiórkami.

Ja piekłam ciasto w tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem więc nie wykładałam papierem.


3 komentarze:

  1. ciasto z burakami jeszcze przede mną :) Muszę zrobić, jak tak zachwalasz :) Bardzo podobają mi się zawijaski czekoladowe :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamienniki możliwe dla mąki orkiszowej i cukru kokosowego? Jeśli tak, to jakie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę możesz dać pszenną lub krupczatkę. Cukier kokosowy zamieniasz na zwykły.

      Usuń