Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi.
Składniki:
- Składniki suche:
- 1 szkl mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 3/4 szkl mąki pszennej typ 500
- 50 g ciemnego kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej czekoladowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 100 g cukru kokosowego
- 50 g cukru
- Składniki mokre:
- 250 g ugotowanych buraczków
- 200 ml oleju rzepakowego
- 3 duże jajka
- 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
- Krem:
- 250 ml zimnej kremówki 30%
- 125 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- wiórki czekoladowe
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki.
Do drugiego naczynia zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec około 60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.
Krem:
Zimną kremówkę razem z mascarpone zmiksować na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder. Krem rozsmarować na wierzchu ciasta, brzegi posypać czekoladowymi wiórkami.
Ja piekłam ciasto w tortownicy silikonowej z ceramicznym dnem więc nie wykładałam papierem.
ciasto z burakami jeszcze przede mną :) Muszę zrobić, jak tak zachwalasz :) Bardzo podobają mi się zawijaski czekoladowe :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZamienniki możliwe dla mąki orkiszowej i cukru kokosowego? Jeśli tak, to jakie? :)
OdpowiedzUsuńMąkę możesz dać pszenną lub krupczatkę. Cukier kokosowy zamieniasz na zwykły.
Usuń