- Składniki:
- 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
- 2 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 0,5 mniejszego selera
- 1 liść z selera
- kawałek pora (biała część)
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- 400 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3-4 ziemniaki
- 0,5 szkl śmietany kremówki
- 1 spora łyżka posiekanego koperku
- Do smaku:
- sól himalajska
- pieprz czarny
Warzywa oczyścić i umyć.
Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w półplasterki. Seler pokroić w kostkę. Do bulionu dodać pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liść z selera. Gotować na średnim ogniu aż warzywa będą al dente. W tym czasie pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i podsmażać do lekkiego zrumienienia. Dodać pieczarki i mieszając podsmażać do odparowania płynu.
Pieczarki razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę dodać do wywaru i gotować do miękkości ziemniaków.
Zupę zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 2 łyżki zupy, wymieszać i wlać do zupy. Dodać posiekany koperek i doprawić do smaku.
Zupę można również zmiksować na krem i podać tak jak lubią domownicy.
Moja ulubiona zupa :D Pieczarkowa <3
OdpowiedzUsuńprzepięknie wygląda
OdpowiedzUsuń