Upały nie odpuszczają więc jest ochota na zimne lody. Do tego sezon malinowy w pełni więc z niego korzystam i robię spore ilości lodów malinowych. Samo przygotowanie lodów nie jest ani trudne ani zbyt czasochłonne. Kto lubi domowe lody zachęcam do skorzystania z przepisu.
Składniki:
- 0,5 l śmietany kremówki 30%
- 200 g cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 400 g świeżych malin
- 0,5 szkl wody
- kilka malin do posypania
Maliny oczyścić wsypać do garnka wlać około 0,5 szkl wody i zagotować. Gotować około 4-5 minut aż maliny się rozpadną. Gorące maliny przetrzeć przez gęste sitko. Powstały sok przelać z powrotem do garnka wsypać cukry i ponownie zagotować. Gotujemy do momentu aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Powstały syrop odłożyć do schłodzenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Do zimnego syropu malinowego dodać 2 łyżki ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Następnie miksując na wolnych obrotach wlewać powoli syrop malinowy do śmietany i miksować do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać całe maliny i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do zamykanego pojemnika wyrównać na górze, ułożyć kilka malin, zamknąć i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.
Przed podaniem lody wyjąć kilka minut wcześniej by łatwiej się nakładały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz